De meest betrouwbare uitslag van je soa-test krijg je als je de test afneemt na afloop van de window-fase. Met window-fase bedoelen we de tijd die verstrijkt tussen het moment van besmetting (het onveilige sekscontact) en het kunnen aantonen van de besmetting met een laboratorium test. Doe je een soa test na de window fase dan kan met zekerheid worden vastgesteld of je een besmetting hebt opgelopen of niet. 

Kan je eerder op soa testen als je klachten heb?

Een soa geeft niet altijd merkbare klachten, het is zelfs zo dat veel soa geen klachten geven. Heb je soa klachten en wil je de window-fase niet afwachten dan kun je eerder testen. Geeft de uitslag dan aan dat je geen soa hebt dan adviseren we je de test te herhalen.

 

 

Wanneer kan je betrouwbaar op soa testen

Infectieziekte Window-fase (betrouwbaar afnemen na deze periode) 
Chlamydia   14 dagen
Gonorroe 14 dagen
Trichomonas 21 dagen
Syfilis 4 weken
HIV 1 4 weken
HIV 2 6 weken (HIV 2 komt bijna niet voor in Belgie)
Hepatitis B 8 weken
Hepatitis C 8 weken

De incubatietijd wordt soms verward met de window-fase. Incubatietijd zegt iets over de tijd waarop klachten kunnen optreden na besmetting, dit zegt niks over of de besmetting dan ook kan worden aangetoond door middel van een laboratorium test.

Let op: De hierboven aangegeven window-fases gelden uitsluitend voor de testen van TestForMe en kunnen afwijken van de landelijke richtlijn. We maken gebruik van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag geven. Als je je houdt aan de window fase en de afname instructies nauwkeurig opvolgt dan is de uitkomst van je uitslag bijna 100%. 

TestForMe is er voor jou

De verpleegkundigen van TestForMe gaan jou helpen je soa hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als soa verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als TestForMe klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een soa. 

In 2011 zijn we TestForMe gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een soa te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar.

Klazien en Marlous van TestForMe

Ga voor zekerheid...


TestForMe werkt voor de analyse van de samples samen met laboratorium Dr. STEIN. Dit is een ISO gecertificeerd lab dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de kwaliteit van onze testen
Buiten dat de testen erg betrouwbaar zijn is onze dienstverlening compleet en zullen wij er alles aan doen jou zo goed mogelijk te helpen zodat je snel zekerheid hebt.