Als je hepatitis B hebt merk je daar meestal weinig tot niets van. Je kunt klachten krijgen zoals vermoeidheid, verminderde eetlust, spierpijn en gewrichtspijn, koorts, geelzucht en soms jeuk. De tijd tussen besmetting en begin van de ziekte (incubatietijd) is zo’n 2 tot 6 maanden. Omdat je niet altijd klachten ervaart, kun je het virus ook dragen en doorgeven zonder dat je het weet.

Heb ik hepatitis B?-TestForMe

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Bij hepatitis B gaat het om een besmettelijk virus die overdraagbaar is van moeder op kind bij een geboorte, contact met bloed of bij seksueel contact. Wat het virus in principe doet, is een ontsteking veroorzaken aan je lever. De ene vorm van hepatitis B kan erger zijn dan de ander, ook is het mogelijk om een inenting tegen het virus te krijgen. Wil je meer weten over de soa hepatitis B? Lees dan snel verder op deze pagina!

De naam hepatitis B is afgeleid uit het Grieks. Hepar is Grieks voor lever en itis betekent ontsteking. Hieruit kun je afleiden dat hepatitis B een soa is die je lever kan aantasten. Er zijn meerdere vormen van hepatitis, zoals hepatitis A, C, D en E. Hepatitis B is een van de bekendste vormen van het hepatitis-virus. Er zijn dan ook ruim 40.000 gevallen van chronische hepatitis B in Nederland. Wereldwijd ligt dit cijfer een stuk hoger, namelijk rond de 350 miljoen gevallen. Er zit een verschil tussen chronische en acute hepatitis B:

 

Acute hepatitis B

Acute hepatitis B is de milde variant van hepatitis en is ook goed te behandelen. Bij 90-95% van de gevallen genezen volwassenen volledig van acute hepatitis B. Toch kan deze vorm van hepatitis zeer vervelend zijn. Zo kun je moeheid, gebrekkige eetlust, spierpijn, koorts en jeuk ervaren. Maar bij de meeste gevallen van acute hepatitis B ervaar je helemaal geen klachten. 

 

Chronische hepatitis B

Chronische hepatitis B is een vorm van hepatitis waarbij de hepatitis zich niet vanzelf geneest. Zoals de naam al doet vermoeden, ontstaat er bij deze vorm een chronische infectie. Dat houdt in dat deze infectie je hele leven lang een stempel achter kan laten op je lichaam, in dit geval je lever. Door chronische hepatitis B kun je na tien tot twintig jaar leverklachten krijgen zoals levercirrose, leverfibrose of zelfs leverkanker. Bij deze vorm van hepatitis blijft het virus aanwezig in je lichaam, zonder merkbare klachten te veroorzaken. Wanneer je de diagnose chronische hepatitis B hebt, moet je onder behandeling blijven om leverkwalen te voorkomen. 

 

Bij chronische hepatitis B is er ook nog eens onderscheid te maken tussen twee vormen: actieve of inactieve hepatitis B. Dit is het verschil tussen beide vormen:

 

Actieve vorm van chronische hepatitis B

 • Veroorzaakt een leverontsteking, verschilt van een lichte tot zware vorm
 • Vorm van leiden tot levercirrose, leverfibrose en zelfs leverkanker
 • Goed te behandelen met medicijnen om blijvende schade te voorkomen
 

Inactieve vorm van chronische hepatitis B

 • Virus is aanwezig in het lichaam, maar veroorzaakt geen tot amper klachten
 • Regelmatig bloedonderzoek bij een arts voor monitoring
 • Weinig tot geen gevolgen op de lange termijn
Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
 •  Chlamydia
 •  Gonorroe


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
52,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe
 •  Syfilis en hiv


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
109,95
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli  

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
 •  Nierfunctie
 •  Hepatitis B en C
 •  Syfilis en hiv
Inclusief:
 •  Korting op e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via TestForMe willen laten doen.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Discreet besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Hoe krijg je hepatitis B?

Het hepatitis B-virus is een zeer besmettelijk virus. Je kunt het virus oplopen op verschillende manieren: van moeder op kind bij de geboorte, contact tussen bloed en seksueel contact. Je kunt andere mensen besmetten voordat je zelf klachten ervaart. Je kunt namelijk mensen besmetten vanaf zes weken tot je klachten krijgt en tot het moment dat je bent genezen van hepatitis-B. Genezing is niet iets vanzelfsprekends bij Hepatitis B. Genees je niet, dan heb je de chronische variant te pakken. 

De manieren waarop je een ander persoon kunt besmetten, zijn bijvoorbeeld onveilig seksueel contact (zonder condoom), het hergebruiken van besmette injectienaalden, gebruik van scheermesjes, het delen van een tandenborstel of via een bloedtransfusie. Dit laatste komt in Nederland vrijwel tot helemaal niet voor omdat bloed zorgvuldig wordt getest van tevoren. Je kunt niet besmet raken met het hepatitis-virus zoals je besmet kunt raken met een ziekte als bijvoorbeeld griep. Dus het virus kan niet je huid binnendringen, kan niet overgedragen worden met speeksel (dus bij tongzoenen bijvoorbeeld) of wanneer je in iemand zijn of haar gezicht niest of hoest. 

Symptomen van hepatitis B

Het verraderlijke van hepatitis B is dat je niet altijd symptomen opmerkt. Mocht het wel zo zijn dat je symptomen ervaart, dan kun je je moe, lusteloos of grieperig voelen. Ook kun je geelzucht ervaren. Dit houdt in dat je huid een gele kleur krijgt of dat je oogwit geel wordt. Dit geeft vaak aan dat je een gal- of leveraandoening hebt. Hepatitis B is een soa die vooral gericht is op de lever. Doordat het erge gevolgen kan hebben voor je lever, is er ook een kans op overlijden bij hepatitis B. 

 

Wanneer je klachten ervaart die te maken hebben met hepatitis B, dan betekent dit vaak dat de ontsteking al in een vergevorderd stadium zit. Dit komt omdat de lever een groot orgaan is en de ontsteking niet gelijk de gehele lever aanpakt. Het gezonde deel van de lever kan voor een langere tijd alle functies overnemen. Zodra je symptomen, zoals leverklachten, ervaart, betekent dit vaak dat je lever volledig is aangetast.  

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Testen op hepatitis B

Omdat hepatitis B een soa is die in je bloed voorkomt, kun je hepatitis B testen door middel van een bloedtest. Deze test kun je laten uitvoeren door de GGD, je huisarts of door een online testpakket. TestForMe biedt een hepatitis B test aan, ook wel een vingerpriktest, waarmee je thuis bloed kunt afnemen. Je ‘schiet’ met de vingerprik een gaatje in je vingertop zodat je bloeddruppels kunt opvangen. De afgenomen sample stuur je gratis naar het lab voor onderzoek. Dit lab is het ISO gecertificeerde laboratorium van Dr. Stein in Maastricht, waardoor kwaliteit en betrouwbaarheid van de uitslag is gegarandeerd.

 

Heb je onveilige seks gehad en wil je jezelf laten testen? Houd dan rekening met een wachttijd, ook wel windowfase genoemd. In deze periode groeit de bacterie hard genoeg om goed te kunnen analyseren in het lab.  Heb je klachten die passen bij hepatitis B of ben je gewaarschuwd? Dan is het verstandig om je acht weken na het laatste onbeschermde sekscontact te laten testen.

 

Behandeling van hepatitis B

Ben je besmet met het hepatitis B-virus? Dan wordt jouw bloed zes maanden later nog eens onderzocht. Als het virus uit je bloed verdwenen is, dan ben je genezen, niet meer besmettelijk en ben je immuun voor het virus. Soms blijft het hepatitis B-virus langer dan deze zes maanden in je bloed, oftewel chronische hepatitis B. Om te zien of de ontsteking actief is, wordt je bloed regelmatig onderzocht. Bij een actieve ontsteking kan de lever blijvend beschadiging oplopen. Dat noemen we ook wel levercirrose. Gaat de leverontsteking niet weg? Dan word je doorverwezen naar een specialist die beoordeelt of verdere behandeling met medicijnen nodig en mogelijk is.

Wie hepatitis B (in een acute vorm) heeft moet dit melden. Blijk je een acute hepatitis B-infectie te hebben, dan word je begeleid door een GGD-verpleegkundige. Deze begeleidt jou in alle risico contacten van de afgelopen 6 maanden in kaart te brengen en laten weten dat ze zich moeten laten onderzoeken op hepatitis B.

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

TestForMe levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 16.00 uur besteld, is dezelfde dag verzonden. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts.

4. Ontvang de uitslag

De uitslagen jouw soa thuistest is binnen 3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Wanneer is hepatitis B weg?

Van hepatitis B kun je vanzelf genezen binnen zes maanden. Na deze maanden ben je immuun voor het virus en kun je er ook niet meer mee besmet raken. Je bent dan ook weer veilig voor andere waarmee jij in aanraking komt. Blijft het virus langer dan deze zes maanden in je bloed zitten. Dan kan het zijn dat hepatitis B nooit meer weggaat. Je krijgt medicijnen van je arts om ervoor te zorgen dat er een kans is dat hepatitis toch weggaat. Om zeker te weten dat het hepatitis B-virus uit je bloed is, kun je het beste een bloedtest afnemen om er zeker van te zijn. 

Is de uitslag van jouw soa test positief?

 TestForMe helpt jou verder zodat je behandeld kunt worden.
Lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Hoe voorkom je hepatitis B?

Een besmetting met het hepatitis B-virus is zeer goed te voorkomen. Een van deze manieren is het hebben van veilige seks. Veilige seks houdt in dat je bij seksuele penetratie in elke vorm een condoom draagt. Bestemming van het virus kan namelijk plaatsvinden via sperma, voorvocht, vaginaal vocht en het contact tussen slijmvliezen (die zich in de geslachtsdelen en mond bevinden). Het gebruik van een condoom vermindert de kans op een besmetting, maar sluit deze niet volledig uit. Wel wordt dit ten zeerste aangeraden.

 

Een andere goede manier om hepatitis B te voorkomen, is het vermijden van bloedcontact. Het virus kan niet door de huid heen dringen, mits deze beschadigd is. Komt er besmet bloed op een wondje of op een slijmvlies, dan is het mogelijk besmet te worden. Voorkom ten alle tijden dus contact met het bloed van een ander. 

Bescherming tegen hepatitis B


Je kunt jezelf beschermen met een vaccinatie tegen hepatitis B. Deze vaccinatie beschermt bijna iedereen tegen besmetting met het hepatitis B-virus, bestaat uit 3 injecties verspreid over een half jaar en is gratis voor alle homo-, biseksuele mannen en mannen of vrouwen die seks hebben voor geld. Geldt dit voor jou en ben je nog niet gevaccineerd? Neem dan contact op met de GGD bij jou in de buurt. Na de vaccinaties ben je 15 jaar beschermd tegen hepatitis B in veel gevallen veel langer tot levenslang.


Zeker weten of je geen hepatitis B hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen hepatitis B hebt. TestForMe staat voor je klaar. Wij hebben speciale hepatitis B-testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts of de GGD en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel je je hepatitis B-test geheel anoniem en ontvang je dit testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare hepatitis B-test pakketten van TestForMe.


Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals gonorroe en chlamydia testenhiv testen en PrEP-poli testpakketten met recept. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
GRATIS retourzending naar het lab  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via TestForMe, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START SOA-TESTWIJZER
Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
PrEP-poli

Wil je PrEP slikken en wil je dat discreet vanuit huis regelen? 

> GA DIRECT NAAR ONZE PrEP-POLI