Hepatitis C is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) welke wordt veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Deze soa wordt overgedragen van bloed tot bloed contact. Dit kan door allerlei dingen gebeuren. Namelijk van moeder op kind bij de geboorte, bij seksueel contact en wanneer het bloed van een ander in contact komt met jouw bloed. Hepatitis C zorgt meestal voor een chronische ontsteking. Daarnaast kan hepatitis C voor vervelende klachten zorgen. Wil je hier meer over weten? Lees dan hier alles over hepatitis C.

Heb ik hepatitis C?-TestForMe

Wat is hepatitis C?

De naam hepatitis C is, net zoals alle vormen van hepatitis, afgeleid uit het Grieks. Hepar staat voor lever, itis betekent ontsteking. Dat houdt ook gelijk in dat hepatitis C een virus is die schade aanricht aan de lever. Wereldwijd is naar schatting ongeveer 2% van de wereldbevolking besmet met het hepatitis C-virus. In Nederland ligt het aantal besmette mensen rond de 28.000. In andere werelddelen, zoals Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Oost-europa ligt dit getal hoger. Bij hepatitis C is onderscheid te maken tussen acute en chronische hepatitis C:
 

Acute hepatitis C

Bij de meeste gevallen veroorzaakt het hepatitis C-virus in eerste instantie een acute infectie. Vaak ervaar je hier weinig klachten van. Daarnaast kunnen er in slechts enkele gevallen levensbedreigende complicaties ontstaan. Acute hepatitis C is in feite het eerste stadium van hepatitis. Deze vorm is goed te behandelen en voorkomt ergere complicaties. In 80% van de gevallen gaat de infectie over in chronische hepatitis C.
 

Chronische hepatitis C

We spreken van chronische hepatitis C wanneer de infectie voor langer dan zes maanden blijft bestaan. Chronische hepatitis C betekent dat het virus en daarbij de ontsteking een leven lang in je lichaam kan blijven zitten. In de loop der jaren kan het virus je lever steeds meer aantasten. Het is daarom ook van belang dat je onder controle blijft van een arts. Het grootste deel van de bevolking met hepatitis C zal weinig klachten ervaren. Bij ongeveer 20% kan hepatitis C leiden tot levercirrose. Bij nog een deel kan het virus leiden tot leverkanker, wat uiteindelijk zelfs dodelijk kan zijn. 
Chlamydia en gonorroe testen

Chlamydia en Gonorroe

Testen voor:
 •  Chlamydia
 •  Gonorroe


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten zonder klachten, minder dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
52,95
Veel verkocht
Chlamydia en gonorroe testen

Combinatie testpakket met 4 soa-bepalingen

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe
 •  Syfilis en hiv


Inclusief:
 •  Gratis e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen met heteroseksuele contacten met meer dan 3 sekscontacten afgelopen half jaar. Die op zoek zijn naar zekerheid.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Volledig anoniem besteld & geleverd
109,95
Nieuw
Chlamydia en gonorroe testen

PrEP-poli  

Testen voor:
 •  Chlamydia en gonorroe (keel, anus en urine)
 •  Nierfunctie
 •  Hepatitis B en C
 •  Syfilis en hiv
Inclusief:
 •  Korting op e-consult
 •  Gratis receptaanvraag
Vaak gekozen door:

Mensen die met PrEP willen starten of hun tussentijdse controles via TestForMe willen laten doen.

 •  Vandaag besteld is morgen in huis (ma t/m vrij)
 •  Discreet besteld & geleverd
Vanaf 65,-

Hoe krijg je hepatitis C?

Het hepatitis C-virus is een infectie welke op meerdere manieren op te lopen is. Voornamelijk gaat het om het contact van bloed op bloed. Deze vorm van contact kan op meerdere manieren plaatsvinden. Voorbeelden hiervan zijn:
 • Het laten zetten van tatoeages of piercings waarbij er geen steriele naalden worden gebruikt.
 • Door middel van een bloedtransfusie, dit komt vooral buiten Nederland voor. In Nederland wordt bloed van tevoren uitvoerig getest.
 • Door seksueel contact waarbij bloed vrij komt. Dit is mogelijk bij ongesteldheid of bij ruw seksueel contact.
 • Het inspuiten van drugs waarbij er geen steriele naalden worden gebruikt.
 • Het delen van scheermesjes of tandenborstels waarbij er ooit bloed is vrijgekomen.

Hepatitis C valt onder soa’s omdat het bij de seks overgedragen wordt door bloedcontact waar het virus in zit. Het virus dringt het lichaam binnen via bijvoorbeeld beschadigde slijmvliezen of kleine wondjes of zweertjes (door bijvoorbeeld een soa). Bloed is dan niet altijd te zien. Kleine beschadigingen aan het slijmvlies van de anus ontstaan al snel bij fisten, (langdurig en harde) seksuele penetratie of bij gebruik van dildo’s en andere seksspeeltjes.

Symptomen van hepatitis C

Wanneer je pas net besmet bent met het hepatitis C-virus, zul je nog vrij weinig hiervan merken. Het exacte moment waarop de klachten beginnen hangt af van de persoon. Meestal komen er klachten kijken tussen de twee en 26 weken na de besmetting. Zelfs een groot deel van de besmette personen hebben de eerste jaren, op wat vermoeidheid na, geen klachten. Dit duidt vaak op chronische hepatitis C.

Bij acute hepatitis C zijn er een aantal symptomen die je binnen enkele weken tot maanden na de besmetting kunt ervaren:
 
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid of onduidelijke buikpijn
 • Spier- en/of gewrichtspijn
 • Lichte ontlasting (wit/grijze kleur)
 • Verminderde eetlust
 • Geelzucht (gele huid en geel oogwit)
 • Donkere urine (de kleur van sterke thee)
 • lichte ontlasting (stopverfkleur)

Wil je persoonlijk advies van een professional over een soa? Vraag een E-consult aan!

Boek een consult

Twijfel je wat je testen? Ontvang gratis en anoniem testadvies.

Soatestwijzer

Testen op hepatitis C

Omdat hepatitis C een soa is, is het verstandig om jaarlijks een aantal keren te testen wanneer je meerdere sekspartners hebt. Aangeraden wordt om twee tot vier keer paar jaar te testen op soa’s. Bij deze tests kom je er ook gelijk achter of je hepatitis C hebt of niet. Wel is het handig om aan te geven dat je op hepatitis C wilt testen, deze valt niet onder de ‘gewone’ soa test. 

Wanneer je PreP gebruikt, kun je een hepatitis C-test laten doen bij de GGD. Ook kun je je laten testen bij de huisarts. Dit gaat dan wel van je eigen risico af. Een laatste optie is dat je de test online kunt bestellen. Dit kan handig zijn als je geen zin hebt in een ongemakkelijke situatie bij je huisarts of bij de GGD. TestForMe biedt een hepatitis C test aan, ook wel een vingerpriktest, waarmee je thuis bloed kunt afnemen. Hepatitis C wordt getest met een bloedtest. TestForMe biedt een vingerpriktest waarmee je thuis bloed kunt afnemen. Je ‘schiet’ met de vingerprikker een gaatje in je vingertop zodat je bloeddruppels kunt opvangen. De afgenomen sample stuur je gratis naar het lab voor onderzoek.

Dit lab is het ISO gecertificeerde laboratorium van Dr. Stein in Maastricht, waardoor kwaliteit en betrouwbaarheid van de uitslag is gegarandeerd.

Behandeling van hepatitis C

Hepatitis C is tegenwoordig goed te behandelen. De laatste jaren is de kwaliteit van de medicijnen sterk toegenomen. Hierdoor is de kans op volledige genezing toegenomen, plus je zult minder bijwerkingen ervaren. Mocht er geen sprake zijn van levercirrose, dan is de kans op genezing zelfs bijna 100%. De behandeling van chronische hepatitis C is vooral gericht op het voorkomen van levercirrose en leverkanker. 

Hoe verloopt een online soa thuistest?

1. Doe de GRATIS Soa-testwijzer

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer, en ontvang direct antwoord op welke soa thuistest je nodig hebt en vanaf welk moment een afname betrouwbaar is.

2. Volledig anoniem besteld en bezorgd

TestForMe levert jouw soa thuistest discreet af. Voor 16.00 uur besteld, is dezelfde dag verzonden. Volg de duidelijke instructies en neem de soa thuistest zelfstandig af.

3. Stuur je afname GRATIS naar ons lab

Verzend je afname gratis naar ons ISO-gecertificeerd laboratorium. De betrouwbaarheid van de soa test voor thuis is hetzelfde als testen via de huisarts.

4. Ontvang de uitslag

De uitslagen jouw soa thuistest is binnen 3 werkdagen zichtbaar in ons uitslagenportaal.

Is de uitslag van jouw soa test positief?

 TestForMe helpt jou verder zodat je behandeld kunt worden.
Lees meer via deze link.

Bestel jouw soa test

Wanneer is hepatitis C weg?

Van hepatitis C kun je vanzelf genezen binnen zes maanden. Na deze maanden ben je immuun voor het virus en zal het virus ook niet meer terugkomen. Met andere woorden: je bent immuun. Wanneer het virus na een aantal maanden nog steeds detecteerbaar is in je bloed, dan kan het zijn dat het chronische hepatitis C is. Je krijgt medicijnen van je arts om ervoor te zorgen dat er een kans is dat hepatitis toch weggaat en je geen verdere leverkwalen oploopt.  Om zeker te weten dat het hepatitis C-virus uit je bloed is, kun je het beste een bloedtest afnemen om er zeker van te zijn.

 

Hoe voorkom je hepatitis C?

In tegenstelling tot hepatitis B, is er nog geen vaccinatie om hepatitis C te voorkomen. Op deze pagina vertellen we hoe je hepatitis C kunt oplopen. Door het vermijden van deze risico’s, vergroot je de kans dat je geen hepatitis C zult oplopen. Vooral de hygiëne waarborgen en veilige seks, verkleint je kans op hepatitis C.
 

Zeker weten of je geen hepatitis C hebt?

Doe een test! Dit is de enige manier om zeker te weten of je wel of geen hepatitis C hebt. TestForMe staat voor je klaar. Wij hebben speciale hepatitis C-testen die je thuis kunt afnemen. Zo bespaar je jezelf een ongemakkelijk bezoek aan de huisarts en neem je op je eigen gemak de test af. Bij ons bestel je je hepatitis C-test geheel anoniem en ontvang je dit testpakket discreet verpakt thuis. Wij helpen je om meer zekerheid te krijgen over jouw persoonlijke situatie. Bepaal zelf wanneer jij je test met de betrouwbare hepatitis C-test pakketten van TestForMe.

Ook voor andere soa test pakketten kun je bij ons terecht, zoals gonorroe en chlamydia testen, hiv testen en PrEP-poli testpakketten met recept. Wij helpen je graag!

Soa thuistest

Heb je onveilige seks gehad? Laat jezelf testen.

 
Uitslag binnen 48 uur, na aankomst in het ISO gecertificeerd lab
 
GRATIS retourzending naar het lab  
 
Goedkoper dan testen bij de huisarts
 
Privacy gegarandeerd:  anoniem, discreet (verzending in blanco verpakking)
 
Klantbeoordeling  9.5/10 , ruim 10.000 tevreden klanten

Kies voor zekerheid via TestForMe, net zoals 50.000+ anderen dit deden

Welke soa-test heb ik nodig?

Gebruik onze GRATIS Soa-testwijzer en
ontvang testadvies.

> START SOA-TESTWIJZER
Moet ik een soa test doen?

Gebruik onze Gratis soa-symptoomwijzer

> START SYMPTOOMWIJZER
PrEP-poli

Wil je PrEP slikken en wil je dat discreet vanuit huis regelen? 

> GA DIRECT NAAR ONZE PrEP-POLI