Bij een soa test wordt afgenomen lichaamsmateriaal naar een lab gestuurd en onderzocht op een soa. Bij een online soa test of thuistest doe je zelf die afname.

Wanneer test je met urine en wanneer een uitstrijkje?

Welk afname nodig is, verschilt per soa en hangt af van je risico. Weet je niet welke test je nodig hebt? Doe dan onze Soatestwijzer. Voor de bacteriële soa als chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium test je de plek van je lichaam waar het sekscontact plaatsvond, zoals:

  • de keel
  • de vagina
  • de penis 
  • de anus

Hoe gaat een soa test bij mannen?
Chlamydia, gonorroe, trichomonas en mycoplasma genitalium tests worden bij mannen onderzocht via urine.
Hoe gaat een soa test bij vrouwen?
Zij doen een afname uit de vagina (ook wel uitstrijkje genoemd). Heb je seks gehad met je mond of in je anus? Dan worden bacteriële soa’s getest door op deze plekken een afstrijk te nemen.

Hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C worden met een bloedtest onderzocht. TestForMe biedt een vingerpriktest waarmee je thuis bloed kunt afnemen. De afgenomen sample stuur je naar het lab voor onderzoek.

Doet een soa-test pijn?

Het zelf afnemen van een soa test doet geen pijn. Vrouwen testen vaginaal door met een wattenstaafje uit het testpakket kort de vagina te strijken. Anaal of keel testen gaat ook door te strijken met een wattenstaafje. Mannen vangen urine op.
Wil je een bloedtest doen op hiv, syfilis of hepatitis? Met een vingerpriktest neem je thuis bloed af. Je voelt de prik, maar dit is niet pijnlijk. De test kan wel spannend zijn, dus neem er goed en rustig de tijd voor.

Is lichamelijk onderzoek nodig? 

Heb je geen klachten en wil je jezelf op een soa testen? Dan is lichamelijk onderzoek niet nodig. Heb je huidklachten of wratjes? Dan adviseren we je om de huisarts te bezoeken en daar je klachten te laten beoordelen. TestForMe doet geen lichamelijk onderzoek.

TestForMe video instructies

Op het YouTube-kanaal van TestForMe vind je video’s van alle afname-instructies, ook de bloedafname.
 

 

Analyse in ons laboratorium

TestForMe werkt met het Duitse Medische Laboratoria Dr. Stein & Collegae. Dit lab is ISO-gecertificeerd en heeft een kantoor in Nederland. Alle afgenomen testen gaan hier naartoe en worden volgens richtlijn geanalyseerd. Het opvolgen van de instructie en de windowfases is essentieel. Weten welke typen testen aangeboden worden? Ga naar Kwaliteit van de testen TestForMe.

 

TestForMe is er voor jou

De verpleegkundigen van TestForMe gaan jou helpen je soa hulpvraag zo snel als mogelijk op te lossen. Onze jarenlange ervaring als soa verpleegkundigen zetten we in om te adviseren, begeleiden en jou zo goed en snel als we kunnen te helpen. Wij vinden het namelijk erg belangrijk dat jij - als TestForMe klant - de best mogelijke zorg aangeboden krijgt als het gaat om een soa. 

In 2011 zijn we TestForMe gestart om mensen te helpen zich betrouwbaar op een soa te testen zonder naar de huisarts of andere hulpverlener te moeten. Inmiddels helpen we jaarlijks zo’n 50.000 mensen aan zekerheid en dat al meer dan 10 jaar.

Klazien en Marlous van TestForMe

Ga voor zekerheid...


TestForMe werkt voor de analyse van de samples samen met laboratorium Dr. STEIN. Dit is een ISO gecertificeerd lab dat zeer snel resultaat levert met de beste kwaliteit. Op deze pagina lees je alles over de kwaliteit van onze testen
Buiten dat de testen erg betrouwbaar zijn is onze dienstverlening compleet en zullen wij er alles aan doen jou zo goed mogelijk te helpen zodat je snel zekerheid hebt.